Bornholm, een verrassend eiland

14811287
14491287
14441287
14161287
14131287
13811287
13781287
13261287
13221287
13191287
13151287
12901287

Vanaf Rügen maken we de oversteek naar Rønne. We hebben drie campings op Bornholm gereserveerd om het eiland op ons gemakje wandelend en fietsend van alle kanten te kunnen bekijken.

Dueodde

De eerste camping ligt in het zuiden. Hier zijn de zandstranden met het fijne zandloper zand. We hebben mooi zicht op de kust en de omgeving vanaf de vuurtoren nabij de camping. Door het ontbreken van golfslag in de Oostzee en het brede witte strand oogt de kust hier inderdaad mediterraan zoals in de reisgids staat. Helaas doet de bijna zwarte rand sterk ruikend zeewier afbreuk aan deze vergelijking.

Nexø

We fietsen noordwaarts langs de kust. Nexø toont zich als een levendig havenstadje met vlooienmarkt en livemuziek. Het heeft een bijzondere wijk met Zweedse huisjes die door Zweden geschonken zijn voor de wederopbouw na de verwoestingen van WOII.

Paradysbakkerne

Van de kust fietsen we naar het hoger gelegen rotsachtige bosgebied, het op het oog maar iets meer dan vals plat blijkt toch een behoorlijke klim. In het bos op deze Paradise Hills wandelen we een klein deel van de route en vervolgen dan onze fietstocht met een welverdiende route neerwaarts naar de kust, naar het plaatsje Aarsdal, waar we fish & chips eten in de plaatselijke rokerij. Elke plaats heeft er tenminste eentje.

Svaneke

Iets verder noordwaarts ligt Svaneke. Alweer zo’n sprookjesachtig havenplaatsje. Veel warm rood en geel gekleurde vakwerkhuizen en een kust die steeds rotsachtiger wordt.

Allemindingen

We verlaten Dueodde en gaan naar de westkust, naar Hasle. Op een verkasdag bezoeken we plekken die met de fiets minder goed te doen zijn. Rond het middaguur bekijken we een uitgestorven Aakirkeby en we lopen een wandelroute in Allemindingen. Dit is een rotsachtig bosgebied met meerdere watertjes. In dit bos staan de ruïnes van twee oude viking vestingen, Lilleborg en Gamleborg. Het bos eindigt abrupt met een klif. De valei die ontstaat heeft de toepasselijke naam Ekkodalen, oftewel Echodal.

Hasle

We worden super gastvrij onthaald op onze nieuwe camping en kunnen aanschuiven bij het lopend buffet. Dit is kennelijk heel gebruikelijk op Bornholm, vrijwel ieder restaurant biedt dit dagelijks aan. In Dueodde was er zelfs een pizza buffet, waar je naar behoefte kon kiezen tussen een keur aan pizzapunten. We schuiven deze vakantie vaker aan bij een buffet. Een leuke manier om de lokale keuken eens te proberen, zoals de gefrituurde zoute haring. Hasle heeft een grote rokerij, een toeristenhaven met drijvend ponton met zwemzones, duik- en zonplekken en zelfs een sauna.

Hammerhus

Noordelijk van Hasle wordt de kust steeds ruiger. We parkeren daarom de fietsen en gaan te voet verder naar een klif die we met een lange trap afdalen, de Jons Kapel. Klauterend vervolgen we het pad bovenlangs naar steeds groter wordende granietrotsen. We kunnen burcht Hammerhus in de verte al zien. We lopen niet helemaal tot deze burcht, maar keren bij het haventje van Vang en lopen via het Ringedal terug. Op de reisdag naar de volgende camping bezoeken we het Hammerhus. Een fort uit 1200 met een erg gewelddadig verleden, er zou aardig wat bloed zijn vergoten op de kliffen.

Hammerodde

Op onze reisdag naar de volgende camping maken een wandeling over de rotskust boven Sandvig, langs de vuurtoren Hammerodde op het meest noordelijke punt van Bornholm. Deze kant van Bornholm is aanzienlijk toeristischer. We rijden langs meerdere hotels en vakantieparken.

Gudhjem

Gudhjem is een toeristisch havenplaatsje, gezellig druk. Ook hier worden we allervriendelijkst welkom geheten. Op aanraden van de campingbeheerder schuiven we er weer aan bij een buffet in een restaurantje in het centrum. We nemen de fiets naar Østerlars, naar de oudste ronde kerk op Bornholm uit 1150. Het is een schuilkerk met een aparte heren en dames ingang die beide gebarricadeerd kunnen worden. Centraal is er een doopbekken. Maar het meest bijzonder is de verborgen trap in de twee meter dikke muur naar twee bovengelegen etages.

Christiansø

Vanuit de haven van Gudhjem maken we een dagtocht met de boot naar Christiansø. Het eiland is een voormalig fort uit 1684 van koning Christian V, een militaire vesting waar zowel tegen de Zweden als tegen de Britten is gevochten. Eigenlijk is het fort gebouwd op twee aangrenzende eilandjes, Christiansø en Frederiksø. De haven is in feite de doorvaart met een loopbrug tussen beide. Daarnaast is er het kleinere rotseiland Græsholm, een natuurreservaat voor zeevogels en wat kleinere eilandjes waar we zelfs zeehonden spotten. Gezamenlijk worden deze eilandjes de Ertholmen genoemd.

Rønne

In deze grote havenplaats, met een mooi oud centrum, is het een komen en gaan van veerboten van en naar Seeland (naar Køge vlak onder Kopenhagen), Zweden, Polen en Duitsland. Wij nemen de boot naar Duitsland om op Rügen terug te komen. De campingbeheerder heeft ons vanochtend uitgezwaaid en hoopt ons over een jaar of tien nogmaals op het eiland te mogen begroeten, de kans is inderdaad erg groot dat we hier nog wel eens weer komen vertoeven, wat een bijzonder eiland!

augustus 2019

Gepubliceerd op
Getagged