Rügen, een mengelmoes

15941497
15561497
15531497
15501497
15471497
15441497
15411497
15341497
15311497

Het eiland Rügen ligt in de Oostzee en is via een grote brug over de waterstraat Stralsund te bereiken. Ons eerste bezoek aan dit eiland is tijdens een meivakantie. Vanwege de vele regen die we deze meivakantie verwachten zijn we niet met de camper, maar hebben we er een vakantiehuisje gehuurd in Lobbe, een klein vakantiedorpje in het oosten.

Schiereiland Mönchgut

Lobbe ligt op het schiereiland Mönchgut. We maken een wandeling over twee landtongen van dit schiereiland in het uiterste oosten van Rügen, Thiessow en Alt Reddewitz.

Göhren, Baabe, Selin en Binz

Iets ten noordwesten van Lobbe liggen de kustplaatsen Göhren, Baabe, Selin en Binz. Op dit deel van Rügen liggen de grote kustplaatsen heel dicht bij elkaar. De bebouwing in de dorpen varieert sterk, van verpauperd armoedig tot decadent luxueus. Dat het eiland lange tijd achter het ijzeren gordijn heeft gelegen, in de voormalige DDR, is op veel plekken nog goed te zien. Vooral de mistroostige hoogbouw herinnert ons sterk aan onze reizen naar Tsjechië begin jaren negentig, destijds zelfs nog Tsjechoslowakije. We zijn getuige van de feestelijkheden rond het opzetten van de Meiboom in Baabe, bezoeken het overbekende standpaviljoen op de pier bij Selin en bekijken het schitterende Kuhrhaus aan het strand van Binz.

Prora

In Prora werd in Nazi-tijd een gigantisch badhotel gebouwd voor het “Kraft Durch Freude”-project, bedoeld als vakantieoord voor de burger om bij te tanken en weer flinke arbeidsreserves op te doen. Het wordt op dit moment omgebouwd tot luxe appartementen.

Jasmund

Nationaal Park Jasmund is een groot beukenbos op een krijtrotsplateau dat aan de Oostzee grenst met enorme kliffen.

Dranske

Voor een verdere verkenning van het eiland bezoeken we het een aantal jaren later nogmaals, als tussenstop voor een vakantie naar Bornholm. Dit keer hebben we wel de camper en fietsen mee. De camping bij Dranske, waar we twee nachtjes staan, is prima. Zo vlak aan de kust zijn er meerdere campings en vakantieterreinen. Ze variëren van sombere parken met donkere houten barakken onder dennenbomen, waar mensen in groepen zitten te worstjes grillen, tot hypermoderne villaparken compleet met sterren restaurant. Dranske zelf ligt in het uiterste noordwesten van Rügen. Wanneer we de plaats op de fiets naderen schrikken we van de enorme oostblok flats aan de rand van het dorp. We wilden een fietstochtje maken rond het meer, maar bij het haventje blijkt de oversteek naar Wiek met het pontje een moeizaam verhaal. In het muffe VVV-kantoortje met gerimpelde vloerbedekking treffen we een knorrige heer achter een soort keukentafel, hij kan of wil ons niet echt verder helpen. En er zijn meer teleurgestelde fietsers bij het gebouwtje. We maken daarom snel rechtsomkeert.

Kap Arkona

We verleggen ons doel naar de vuurtoren in Kap Arkona, op het meest noordelijke puntje. Het fietspad gaat door een smal bos rakelings langs spectaculaire kliffen.

Rügen blijkt ook jaren na het opgaan van de DDR in het verenigde Duitsland nog steeds een mengelmoes van moderne luxe en comfort en armoedige soberheid van weleer.

mei 2015 / augustus 2019

Gepubliceerd op
Getagged