Ameland, Weekje kamperen

284275
184275
181275
144275

Een camping midden op het eiland, in de duinen boven Nes, is ons honk voor de komende dagen. Via de webcam van strandpaviljoen Sjoerd zwaaien we even naar onze zoon thuis, die hier op het strand als zogenaamde “Beunhaas” meewerkte bij het opbouwen en naderhand weer afbreken van het festival terrein voor het surf- en muziekevenement MadNes. We vrezen dat ook deze zomer het festival mogelijk niet door kan gaan in verband met de Corona maatregelen, anders zal hij zeker weer van de partij zijn.

Nes

Vanaf de camping wandel je vrijwel direct het gezellige Nes binnen. De kern van het dorp is een wandelzone met winkeltjes en terrasjes waar een gemoedelijke drukte heerst. De oude huisjes en kerkjes in het groen, achter hun houten hekjes met witte puntjes zijn sprookjesachtig mooi op deze zonnige dagen. De St Clemenskerk valt hierbij aardig uit de toon als neogotisch gebouw in Noorse stijl, erg mooi. De zuidkant van het dorp grenst vrijwel aan het Wad. Het eiland is hier nog geen 2,5 km breed. Een dijk met schapen, het laagstaande water en Holwerd aan de overzijde, het trekt vele fietsers en zelfs een hele schoolklas die hoorbaar met veel plezier op de knieën door het slijk kruipt.

Hollum

Hollum is het meest westelijke dorp, waar ook de vuurtoren staat. Van oorsprong is Hollum het dorp van koopvaardijschippers en walvisvaarders, waarvan Hidde Dirk Kats de beroemste is. Na een schipbreuk bracht hij een winter door bij de Eskimo’s op Groenland. Ten zuiden van Hollum gaat de Waddendijk geleidelijk over in strand en duinen.

Ballum

Tussen Hollum en Nes ligt het dorpje Ballum, midden in de Mieden oftewel de lage hooilanden. De Mieden vind je aan de rand van dorpen om ‘s winters overstromingen op te vangen, vandaar ook wel blauwgraslanden genoemd, en zomers dienst te doen als hooiland en weide voor jongvee. Net als in Nes is er in Ballum een kerk met een losstaande toren, omdat deze niet diende als kerktoren, maar als zeebaken. Van slot Jelmerastate, later het Camminghaslot van de Heren van Ameland, is alleen de begraafplaats met baarhuisje bewaard gebleven.

Buren, Oerd en Hon

Van Nes fiets je oostwaarts voorbij het dorpje Buren al snel de natuurgebieden in. Buren zelf mist toch wel de sfeer van de andere eilanddorpen, maar de vakantiehuizen zijn er des te mooier. Hier vind je de riante verblijven in de duinen waar velen van zullen dromen. Het fietspad loopt via het stuifduinpad op de rand tussen de duinen en de Zoute Weide en eindigt aan de Wadkant bij het uitkijkpunt de Oerblinkert in de Oerderduinen. Na een kleine wandeling stappen we weer op de fiets richting het oostelijker eindpunt van het eiland, De Hon. Waar het fietspad eindigt lopen we verder, naar het baken. Van het baken lopen we via het strand, ter hoogte van de boortoren die opeens vanachter het duin in het oog springt zodat we er beide van schrikken, terug naar de strandopgang waar we de fietsen hebben achtergelaten. Met de wind in de rug nemen we het fietspad parallel aan de heenreis weer terug naar de camping.

juni 2021

Gepubliceerd op
Getagged