Denemarken, Oost Jutland

20131194
12821194
12791194
12761194
12731194
12701194
12621194
12591194
12561194
12531194

Ons einddoel van deze reis is Skagen, het uiterste puntje van Jutland. We gaan vrijwel rechtstreeks naar het noorden en trekken dan met kleine stappen langs de oostkust van Jutland weer zuidwaarts.

Aabenraa

Onze eerste stop voor we naar het noorden doorreizen is Aabenraa. Dit havenstadje aan het zuidelijkste fjord van Denemarken. De camping ligt op een heuvel met uitzicht over het stadje en de baai. Het afgelopen weekend waren er ringrijdfeesten compleet met taptoe en kermis. Op de camping genieten we van het afsluitende vuurwerk.

Skagen

Omdat het weer opeens omslaat naar een natte koude dag besluiten we in één keer door te trekken naar de top van Denemarken, Skagen. We gaan naar een camping pal achter de duinen. We pakken daar de fiets voor een verkennend rondje, naar het baken en de haven. We volgen een demonstratie Bolcher maken, de traditionele Deense snoepjes. Vervolgens gaan we via het verzonken kerkje, dat op de toren na onder het zand is verzwolgen, naar het oude Skagen aan de andere kant van de landtong. De volgende dag fietsen we naar de vuurtoren, waar we genieten van het schitterende uitzicht. We gaan uiteraard naar de punt waar het Kattegat en het Skagerak samenkomen. Golven komen van oost en west, en waar ze samenkomen vormt het strand een scherpe punt. Toeristen komen hier met busladingen vol het natuurschoon bewonderen.

Aalborg

We verlaten Skagen via Frederikshaven en brengen op deze reisdag een bezoekje aan Aalborg, een levendige universiteitsstad met een oude binnenstad en een keur aan winkelstraten.

Ebeltoft

De volgende stop is Ebeltoft. De camping ligt naast een soort Bataviawerf met daarin het gerestaureerde fregat Jylland. Ebeltoft zelf is een gezellig havenstadje met veel oude straatjes en historische panden, die volgens de reisbrochures in oorspronkelijke staat gebleven zijn vanwege de eenvoudige reden dat de armoede in de streek het moderniseren of vervangen ervan niet toeliet. Momenteel is het stadje een soort openluchtmuseum. Elke avond is er de voorstelling van de bewakers op de trappen van het kleinste stadhuis van Denemarken. Ze zingen een oud volksliedje, lopen de trap af en marcheren naar de kroeg achter het stadhuis.

Aarhus

Even een tussenstop op onze verkasdag, pretpark Tivoli in Aarhus dit keer. We zijn er vroeg in de middag, ruim voor de drukte aan. Wanneer het park in de middag volstroomt hebben de jongens er al uren aan attracties op zitten.

Juelsminde

Eind van de middag strijken we neer in Juelsminde. De camping ligt vlak naast een grote jachthaven. Deze baai in de Kleine Belt van het Kattegat ligt aan de noordkant van het Vejle Fjord en heeft een mooi zandstrand met helderblauw water. We fietsen naar het uiterste puntje van de baai, waar het bos abrupt eindigt in een klif en de laatste bomen omvallen door te weinig houvast. De fietsroute gaat door het landgoed Palsgaard, met een publieke parktuin met openluchttheater. Het landgoed blijkt vanaf eind 17e eeuw politiek een rol te hebben gespeeld. Aanvankelijk was het een residentie van koning Frederik III en Christiaan V. Hier vonden in 1900 onderhandelingen plaats voor de splitsing van Noorwegen en Zweden. In 1919 richtte de nieuwe eigenaar naast het landgoed een fabriek op voor emulsifiers voor o.a. margarine, een onderneming met inmiddels vestigingen over de hele wereld. Het industrieterrein naast het landgoed is nog steeds erg groot, wat je niet verwacht wanneer je als argeloze fietser de afslag neemt van het landweggetje.

Jelling

We verkassen weer en doen onderweg Jelling aan, waar op runenstenen voor het eerst de naam Denemarken (Tanmarka) verscheen. Hier bevond zich rond 940 de nederzetting van de eerste koning van het verenigd Denemarken Gorm de oude, zijn vrouw koningin Thyra en zoon Harald Blauwtand. Zij brachten onder andere het christendom in het koninkrijk.

Grønninghoved Strand

Ten zuiden van het Kolding Fjord ligt onze volgende camping, Grønninghoved Strand aan de baai Bredningen in de Kleine Belt. Ook op deze camping treffen we weer de picknicktafels en grilplaatsen voor algemeen gebruik. Vooral de gasten in de trekkerstentjes en de bezoekers van de jachthavens maken hier gretig gebruik van. Hoewel de campings er zij aan zij liggen is het hier niet erg toeristisch. Het enige campingrestaurant is meer een cafetaria met ijsloket en kampwinkeltje. Het bevalt ons hier prima! Achter de camping ligt een heuvelrug van 113m hoog, de Skamlingbank. Het is een gebied met historische betekenis en daarom vind je er tal van gedenkzuilen en zelfs een carillon. Op deze heuvel zijn vanaf 1843 meerdere bijeenkomsten geweest over de vraag of in Zuid Jutland de voertaal Duits of Deens moest worden.

Bij het verlaten van Denemarken kijken we tevreden terug op de mooie, interessante en leerzame plaatsen waar we geweest zijn.

juli 2015