Föhr, als tussenstop

1023986
1020986
1017986
1014986

Vanuit Dagebüll nemen we de veerdienst naar Föhr. De veerboot meert aan in Wyk en vaart dan door naar Amrum. Omdat wij deze tussenstop van boord gaan moeten we achterstevoren oprijden, maar kunnen er dan ook als eerste weer van af. We trekken voor dit reisje twee weken uit, omdat we met de camper een paar dagen op de Waddeneilanden Föhr en Amrum willen blijven. Vanaf Amrum kunnen we dan dagtochtjes maken naar de nabij gelegen Halligen Langeness en Hooge. De eerste stop is Föhr.

Wyk auf Föhr

De veerboot meert aan in Wyk, een statige kustplaats met een koninklijke promenade tussen de lange winkelstraat met gezellige terrasjes en het strand met strandkorven. Vanaf Wyk heb je uitzicht op de Halligen, die als hoopjes aan de horizon liggen.

Utersum

We blijven een paar nachten op Föhr, op een camperpark in Utersum, een uiterst gastvriendelijk terrein achter een boerderijtje. Er zijn voor zover wij hebben kunnen ontdekken geen kampeerterreinen voor tenten en caravans op het eiland. Aanvankelijk dachten we op Föhr een vergelijking te vinden met Texel, door de grootte, de hoeveelheid aan dorpjes en de vele weilanden. Maar wanneer we met de fiets van Utersum in het westen naar Wyk in het oosten fietsen treffen we een heel andere sfeer. We komen door sprookjesachtige dorpjes met rietgedekte landhuizen achter leibomen en keienhaagjes. Dat het eiland lang in Deense handen was is duidelijk zichtbaar.

Borgsum

Midden op het eiland, bij Borgsum, zijn er nog de overblijfselen van de negende eeuwse ringwal uit de tijd van de Vikingen te vinden van de Lembeckburcht.

Na een paar nachtjes op Föhr vervolgen we onze reis. Via de weilanden rijden we de noordkant van het eiland om richting de veerhaven. We verkassen met de camper naar het iets verder gelegen Waddeneiland Amrum.

mei 2019

Gepubliceerd op
Getagged