Markermeer en IJmeer

3390483
509483
487483

Marker Wadden

Een camping aan de Oostvaardersplassen is de uitvalsbasis voor ons bezoekje aan het project in het Markermeer ten noorden van Lelystad, de Marker Wadden. De Oostvaardersplassen is een natuurgebied tussen Lelystad en Almere, ingeklemd tussen een dijk langs het Ijsselmeer en de snelweg. In Lelystad ligt nog steeds aan de Bataviawerf de replica van het VOC schip. Pal ernaast ligt het outletcentrum Bataviastad. Met de fiets doen we een verkennend rondje en enkele koopjes. We zijn aangenaam verrast door de sfeer die je ervaart wanneer je als toerist tussen andere vakantiegangers, fietsers, wandelaars en watersporters in zo’n plaats rondkijkt.

In het Markermeer ten noorden van Lelystad zijn baggerschepen nog steeds druk doende om natuureilanden aan te leggen. Zand, klei en slib uit het troebele Markermeer worden gebruikt om de eilanden te maken. Het eerst aangelegde eiland kun je vanaf 2018 ook zelf bezoeken om er te wandelen. Er is een haventje waar je met een boot aan kunt leggen en Landal heeft er zelfs enkele vakantiehuisjes naast het strand paviljoen. We varen er met de Abel Tasman in zo’n drie kwartier naartoe. Een aanrader!

Op het Haveneiland van de Marker Wadden maken we een wandeling op heuse schelpenpaadjes met vlonderbruggen over de kreken en langs de slibvelden. Het eiland staat in volle bloei en er is een kakofonie aan vogelgeluiden. Met de drie vogelkijkplekken en de uitkijktoren krijg je nog meer zicht op dit ietwat vreemde Waddeneiland in een zoetwatermeer. Al lijkt het de vogels niet te deren.

(juni 2021)

Vuurtoreneiland

Het vuurtoreneiland werd ruim drie eeuwen geleden aangelegd als baken voor de scheepvaartroute naar Amsterdam. Het eiland ter hoogte van Durgerdam in het Markermeer, destijds nog de Zuiderzee, maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Een eeuw lang heeft het een militaire functie gehad. Momenteel worden het eiland en haar monumenten als Unesco Werelderfgoed door Staatsbosbeheer beheerd. Voor onderhoud en openstelling voor publiek baten de huidige pachters een restaurant met hotelkamers uit.

Met een nostalgisch IJveer wordt je, voorzien van een hapje en een drankje, in een uurtje via de sluizen van de IJhaven naar het Buiten IJ gevaren. Eenmaal op het eiland gaat het grote genieten verder. Naast een zeven gangen diner op deze geweldige locatie kun je rondhangen in je eigen hotelkamerhuisje aan het water, even zwemmen bij het steigertje, de vuurtoren beklimmen, langs de bouwwerken en de wilde schapen wandelen en tussendoor genieten van de picknickbox. Na een uitgebreid ontbijt vaar je dan compleet gereset terug naar de drukte van de hoofdstad. Reserveren is even een dingetje, je belandt al gauw op de wachtlijst, maar het eten en zeker met aansluitend een overnachting op Vuurtoreneiland is een echte aanrader!

(juli 2023)