Limfjord regio

25172416
25142416
25112416
25082416
24892416
24712416
24502416
24402416
24212416

Eind mei pakken we de camper voor weer een weekje Denemarken. Het reisdoel is Noord Jutland, waar we een rondje maken rond het Limfjord. Deze waterweg snijdt van oost naar west het uiterste noorden af van het vasteland van Jutland.

Viborg

We starten met twee nachtjes bij deze koningsstad, domstad en voormalige hoofdstad van Jutland. Wij ervaren het als een uiterst charmante plaats om te vertoeven. Je kunt er heerlijk winkelen en wandelen en de omgeving heeft in de parken rond het aangrenzende meer qua recreatie veel te bieden. De camping aan de overliggende oever ligt er bijvoorbeeld pal naast een frisbee park en atletiekbaan.

Skive

We verlaten Viborg en rijden door een schitterend glooiend landbouwgebied naar het eiland Fur. In het mooie voorjaarsweer is alles hier fris groen, de koolzaad bloeit fel geel en de lucht is helder blauw. De vriendelijke sfeer en de schone omgeving maken het vakantiegevoel compleet. We maken halverwege de route een wandeling in de jachthaven van Skive en over de naastgelegen campus van de volksuniversiteit in het slot Krabbesholm.

Fur

Met het veerpontje ben je binnen 5 minuten op het eiland Fur in het Limfjord. De camping is pal aan de steile noordkust, waar de lagen moleer (diatomeeën- of kiezelaarde) goed zichtbaar zijn. We lopen een wandelroute langs de toppen van de kliffen, de Knudeklinterne, op de uiterste westpunt van het eiland. Op Fur zijn meerdere plekken waar je door afgravingen, Molergrave, deze lagen algensediment kunt zien. Ze zijn een bron van fossiele vondsten. We bezoeken de Stendalgroeve, die voor bezichtiging geopend is. Onderweg passeren we op meerdere plaatsen afgravingen waar nog steeds kiezelaarde afgevoerd wordt. Na de regen van afgelopen nacht levert ons dit ritje over het eiland een hevig besmeurde camper op. Zeker de helft van het wegennet is er niet geasfalteerd, maar bestaat uit grindwegen. Gruiswegen is misschien een betere vertaling van Grusveije zoals de legenda bij de kaart aangeeft.

Nykøbing

Ten westen van Fur ligt een nog groter eiland in het Limfjord. Dit eiland Mors is met een brug aan de oostkant verbonden met het vasteland. Hier is ook de enige grote havenplaats van het eiland, Nykøbing. Zo te zien werkt de stad aan een forse facelift. De oude straatjes worden flink gerestaureerd en de winkelstraten krijgen al echt uitstraling. Het zou leuk zijn er over een aantal jaren nog eens te gaan kijken wanneer de stad tot volle bloei gekomen is.

Thy, “Cold Hawaii”

We doorkruisen Mors en gaan via de brug aan de westkant van het eiland naar de noordelijke oever van het Limfjord, naar schiereiland Thy. Voor een groot gedeelte bestaat dit schiereiland uit een duinenkust langs de Noordzee, uitgeroepen tot Nationaalpark Thy. De kust wordt hier Cold Hawaii genoemd vanwege de vele surfstranden die er zijn. We vinden een schitterend plekje op de camping van Nørre Vorupør, bovenop een duin, met zicht op de golven. De krachtige golfslag sleept hele ladingen kiezels het strand op, er is geen schelp te vinden. De pier is een ware golfbreker, het water spat er alle kanten op. Hierdoor ontstaat er een luwte waar watersporters gretig gebruik van maken. In dit Cold Hawaii wemelt het van de busjes met surfplanken en kites. Het regenbuitje dat spontaan langskomt gebruiken we om er even frietjes met vis te eten, het restaurant doet op zo’n moment goede zaken, het stroomt er ineens vol. Met de souvenirwinkeltjes, visserboten op het droge, een weliswaar teleurstellend vuurtorentje en een baken in de duinen is het een vakantieoord zoals die hoort te zijn, heerlijk!

Bulbjerg

En we trekken verder. We snuiven nog een stukje van de beachsfeer op bij de iets noorder gelegen badplaats Klitmøller. Via Thisted, een havenplaats aan het Limfjord gaan we verder noordwaarts naar de heuvelrug van kalksteen die uitstrekt tot in zee. De 47 meter hoge klif is een broedplaats voor zeevogels en doet in dat opzicht wat denken aan de rotsen van Helgoland.

Aalborg

Ons rondje Limfjord sluiten we af met twee nachtjes op de stadscamping van Aalborg. Deze plaats waar het fjord op z’n smalst is werd al door de vikingen bewoond. Aalborg heeft nog steeds veel kleurrijke oude steegjes en pleintjes met gezellige terrasjes. In dit “kleine Parijs van het Noorden” treffen we op onze stadswandeling veel statige gebouwen en kerken. Daarnaast is Aalborg een hippe en moderne universiteitsstad met veel kunst en cultuur, maar vooral ook veel fietsen. Vanaf de camping is het maar een klein fietstochtje door het park langs de jachthaven. Op de zaterdagochtend van ons vertrek maakt de stad zich op voor het Carnaval. In een studentenstad maakt dit kennelijk heel wat los. In groepen zien we jongeren verkleed als matrozen, gevangenen en noem het maar op met bolderkarren vol bier richting het centrum lopen. Bij de receptie van de camping werden we al gewaarschuwd voor de wegafsluitingen. Een feestelijker afscheid van een stad kun je je niet wensen!

mei 2022

Gepubliceerd op
Getagged