Normandië, in stapjes naar de kaap en terug

17331641
17301641
17271641
17231641
17201641
17171641
17121641
17091641
17061641
17031641

Van kustplaats naar kustplaats trekken we in meerdere stappen langs onder andere de D-Day stranden naar het puntje van Normandië. De eerste stop deze reis is aan de Belgische Noordzeekust.

Knokke

Het is hier Scheveningen in het kwadraat, een en al winkelstraat en dure auto’s. Het krioelt er van de mensen. Op de stadscamping staan we op maar een paar minuutjes lopen van de grote winkelstraten die uitkomen op de boulevard en het strand. De hele Belgische kust lijkt wel een langgerekte boulevard met appartementencomplexen en riante buitenverblijven daar weer achter. Voor zo’n groot land is het reepje kust natuurlijk ook wel erg beperkt.

Honfleur

De volgende camping kiezen we naast dit schitterende oude havenstadje aan de monding van de Seine, met le Havre aan de overliggende oever. De opvallende houten kerk is door de scheepsbouwers van de stad gebouwd met de technieken uit de scheepsbouw. Het dak bestaat uit een samenstelling van omgekeerde scheepsrompen.

Omaha Beach

Op weg naar de volgende camping stoppen we bij een van de D-day stranden, waar de invasie van 6 juni 1944 plaatsvond waarbij de Duitse vloot in de val werd gelokt door de geallieerden. We bezoeken het monument, de bunkers en de loopgraven. Vooral de Amerikaanse begraafplaats is zeer indrukwekkend.

Ste Mere Eglise

Verderop stoppen we even bij de kerk waaraan destijds een parachutist is blijven hangen. Hij werd onder vuur genomen door de Duitsers en overleefde door zich dood te houden.

Barneville-Carteret

Het einddoel deze dag is de baai aan de westelijke Kanaalkust. De camping ligt bij dit mooie vakantiedorpje Carteret. De baai heeft een mooi strand langs een rotsenkust met wit blauwe strandcabines en een leuk winkelstraatje.

Cap de la Hague

Het uiterste puntje van Normandië. We klauteren een stukje over de ruige rotskust. De vuurtoren staat hier niet op het vaste land, maar op het eilandje 800 meter uit de kust.

Maupertus-sur-Mer

Op de volgens de reisgids mooiste camping van Normandië hebben we nog een plekje kunnen bemachtigen. Het blijft spannend wanneer je op de bonnefooi aan komt waaien. We zijn eigenlijk niet zo van het vooraf reserveren voor overnachtingen, maar we hebben deze vakantie al een aantal malen een volle camping getroffen. De baai naast de camping kent grote getijde sprongen, bij laag water staat het vrijwel droog en bij hoog water staat het niveau tot aan de rotswanden. Goed uitkienen dus wanneer je er even wilt gaan baden. Van de kust af kun je heerlijke wandelingen maken in afwisselend bos en weiland.

Utah Beach

We verlaten de noordelijke punt en bezoeken op de reisdag weer een van de D-day stranden. Bij Utah Beach zijn de geallieerden daadwerkelijk door de Duitse linies heen gebroken. Het museum geeft een helder overzicht van deze operatie Overlord, de luchtlandingen en vervolgens de massale amfibische aanval.

Houlgate

We strijken neer op een camping in de statige kustplaats Houlgate, met een mooie boulevard. Het begin van de schoolvakantie wordt er gevierd met een straatspeeldag. We zien er verschillende houten spellen die veel weg hebben van onze oudhollandse spelletjes. Aan de zuidkant van Houlgate steken we een vaargeul over naar het haventje van Dives sur Mer, een watersport resort met appartementen, jachten en zeilscholen. Een soort St Tropez aan het Kanaal kun je wel zeggen.

Le Crotoy

Onze laatste stop is een stadje aan de baai van de Somme. Een baai met enorme getijde verschillen. Bij laag water kun je in groepen te paard naar de overkant. Omliggend is er een mooi natuurgebied waar je fijn kunt fietsen. Jeanne d’Arc blijkt in 1430 gevangen te hebben gezeten in het kasteel van Le Crotoy. Aan de kade staat een standbeeld voor haar. Jules Verne woonde in Le Crotoy van 1865 tot 1870 en schreef hier zijn werk Twintigduizend mijlen onder zee.

Deze vakantie hebben we voor het eerst een afgebakende regio verkend. We maakten kleine reisjes van camping naar camping. Deden onderweg met de camper even een supermarkt aan en bezochten bezienswaardigheden die per fiets of wandelend vanaf de camping minder handig te doen zijn. Met twee á drie nachtjes op dezelfde camping hadden we voldoende tijd de omgeving te bekijken en ook de rust om even een boek te lezen of andere campingdingen te doen. Op een verkasdag kun je zo eerst nog rustig ontbijten en ben je eind van de middag al hoog en droog op je nieuwe stekkie geïnstalleerd. Dit is onze ultieme manier van vakantievieren!

juli 2014

Gepubliceerd op
Getagged