Pellworm, Sleeswijk-Holstein

947883
942883
939883
936883
931883
928883
924883
921883

Voor het volgende Waddeneiland doorkruisen we Ost Friesland en gaan we Sleeswijk-Holstein in. We snijden Hamburg af en gaan bij Glückstadt met een pontje de Elbe over. We zijn helaas niet de enigen met dit idee. Zelfs op maandagochtend staan we voor dit overtochtje een uur in de file.

Sankt Peter-Ording

We maken een tussenstop op het Strandparken van Sankt Peter-Ording, waar je met de camper op het strand mag parkeren tot bij de strandpaviljoenen op palen.

Nordstrand

We hebben als uitvalsbasis voor deze week een camping op Nordstrand gekozen. Dit voormalige eiland is momenteel met een dijk en een dam aan het vasteland verbonden. De camping ligt een half uurtje fietsen van het haventje waar de boot naar Pellworm een paar keer per dag vertrekt. De campingbaas ontvangt ons nogal nors, het eilandhoppen valt bij hem helemaal verkeerd. Nordstrand is net zo mooi. Maar wanneer we hem de volgende ochtend bij het halen van de bestelde broodjes onze waddenboeken te leen geven draait hij volledig om. Het boek met de luchtfoto’s heeft hij de volgende dag aan iedereen laten zien en hij smeekt ons een paar keer of hij het boek echt niet van ons kan kopen.

Pellworm

Dit platte eiland zonder duinen en strand bestaat vrijwel volledig uit weiland. Het is geheel omdijkt. Op de dijken wemelt het van de schapen. Tijdens de fietstocht moeten we voortdurend hekjes openen om van de ene naar de andere kudde te komen. De meeste bebouwing staat er op een terp, Warft. Het is een apart gezicht deze boerderijen op bultjes in het weiland. Er is weinig toerisme, alleen wat horecagelegenheden.

Hamburger Hallig

We zitten hier in het gebied van de Halligen. Dit zijn eigenlijk geen eilanden, maar terpen in de Waddenzee. De Hamburger Hallig is middels een dijk met een fietspad en een onverharde weg aan de vaste wal verbonden. Halverwege de dijk is een klein terpje met een informatiehuisje. Aan het eind van de dijk staat een idyllisch restaurantje, daar eten we lamsgehaktballen met gebakken aardappelen.

Nordstrandischmoor

Tussen de Hamburger Hallig en Nordstrand ligt de Hallig Nordstrandischmoor. Hierop staan een paar boerderijen en het is alleen voor bestemmingsverkeer per spoor bereikbaar. Het vogelreservaat tussen de Hamburger Hallig en Nordstrand doet ons sterk aan het Lauwersmeergebied denken.

Friedrichstadt

In het kader van “nu we er toch zijn” brengen we op de terugreis naar huis een bezoek aan Friedrichstadt, een Holländer Städtchen met veel water, bruggetjes en mooie grachtenpandjes. Een overblijfsel van de Nederlanders die vanaf 1662 waren betrokken bij het inpolderen van deze regio.

mei 2018

Gepubliceerd op
Getagged