Schiermonnikoog, Wandelen en fietsen op het eiland

1492256
137256
134256
131256
124256
119256
114256
111256
74256
69256

Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Het is vooral de bedoeling dat je er komt wandelen of fietsen. Je kunt er met de bus of een taxi van de boot naar je vakantieverblijf vervoerd worden, maar voor het meebrengen van een auto moet je als toerist een tijdelijke ontheffing aanvragen.

aankomst aan de Veerdam

De veerdam steekt in het Wad tot de vaargeul. Zo is het eiland zowel bij hoog als laag water bereikbaar. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar bij onze oosterburen zijn de veerdiensten naar en van de Waddeneilanden veelal op het getij afgestemd. Dan kan het voorkomen dat er maar een enkele vaart per dag is.

van Jachthaven naar Badweg

Van de veerdam lopen we onder het dorp door langs de Waddendijk naar de jachthaven. Voorbij de jachthaven gaan we van het Wad, langs het Rif, door naar het Westerstrand. Over het brede strand lopen we tot voorbij de vuurtoren en bereiken we ter hoogte van het strandpaviljoen de Badweg. Deze lopen we uit tot in het centrum van het dorp.

van Dorp naar Badstrand

Vanuit het dorp gaan we oostwaarts naar het Badstrand bij de andere grote strandopgang, voorbij de bunker en oorlogs- en drenkelingenbegraafplaats Vredenhof. We genieten van het knisperen van de schelpenpaadjes, iets wat we bij de bezoekjes aan de Duitse Waddeneilanden zo ontzettend gemist hebben. De grindpaden op Amrum kwamen aardig in de buurt, maar daar viel niet op te fietsen. Klinkers, trottoirtegels of asfalt doen toch echt afbreuk aan een tocht door de duinen. We hopen dat we op Schiermonnikoog nog lang de schelpen-, zand- en houtsnipperpaden aan mogen treffen.

van Kobbeduinen tot Balg

Vanaf het Badstrand wandelen we het natuurgebied in, de Kobbeduinen, richting het baken. Fietspaden worden schaarser en het wandelen steeds indrukwekkender. Nog meer oostwaarts kom je in de broedgebieden richting de Balg. Hier gaan de duinen geleidelijk over in de zandplaat die de oostpunt van het eiland vormt. Deze punt groeit in oostwaartse richting jaarlijks aan en onlangs is daarom de grens tussen Groningen en Friesland hier weer op aangepast. Zo blijft het ook officieel een Fries Waddeneiland.