Zuid Noorwegen, van Preikestolen tot Oslo

21102018
20942018
20902018
20862018
20832018
20722018
20692018
20232018

Van Hirtshals steken we over naar Noorwegen, naar Kristiansand.

Kristiansand

Een leuke kustplaats waar we lekker even wat winkelen. Zeker op deze zonnige dag trekt de stad veel bezoekers. Het is een vrij nieuwe stad, dat kun je onder andere zien aan het stratenplan met rechthoekige stratenblokken in het centrum, dat dan ook toepasselijk de naam Kvadraturen heeft gekregen. In het centrum domineert de grote Domkerk het straatbeeld.

Mandal

We volgen de kust, die wel de Noorse Riviera wordt genoemd, naar Mandal. Een mooie kustplaats met witte houten huizen, luxe jachten, kades met terrassen en heel veel winkels. Daar zoeken we een plekje op een camping aan de kust, aan het zandstrand tussen de dennenbomen.

Brusand

Voor onze rondreis door zuid Noorwegen gaan we nog een 160 km westwaarts langs de kust. De kust wordt steeds rotsachtiger, met keien die doen denken aan hunnebedden. De volgende stop is Brusand. We staan er op een duincamping. Tussen de rotskusten vind je hier zandstranden compleet met duinen.

Preikestolen (Preekstoel)

De preekstoel is een klif van 600 meter boven het Lysefjord. Vanaf de camping bij Jørpeland kun je met een pendelbus naar het startpunt van de wandelroute naar de top van de klif, een klautertocht van 3800 meter. Zeer zeker de moeite waard om vanaf deze hoogte het fjord te kunnen bekijken.

Røldal

Van Jørpeland volgen we het fjord verder landinwaarts naar Sauda, een wat verpauperd stadje bij een voormalige zinkmijn. Het plan hier twee nachten te blijven laten we varen en reizen door. De route verder landinwaarts blijft klimmen, de rotsen worden kaler en we belanden in een soort maanlandschap met watervallen en sneeuw op de hoger gelegen delen. De wegen worden smaller en passeren kan alleen nog op de bredere wegdelen. Af en toe treffen we schapen op de weg. Onze oude camper heeft het er maar zwaar mee. Af en toe breekt het zweet ons uit tijdens het klimmen, omdat we bang zijn terug te zullen rollen. Voor een volgend bezoek aan Noorwegen, wanneer we verder naar het ruigere noorden willen reizen, zullen we dit beestje maar es in moeten gaan ruilen voor iets krachtigers. Maar zonder kleerscheuren bereiken we Røldal, zomers een outdoor paradijs, ’s winters een skioord. Het is er een en al bedrijvigheid.

Akkerhaugen

Van Røldal trekken we in vrijwel een horizontale lijn op de landkaart van west naar oost, richting Oslo. Halverwege pakken we een camping voor een paar dagen aan het Norsjø meer, een onderdeel van het Telemarkenkanaal. De camping is aangelegd rond een watersport bassin. Kennelijk worden er in dit bassin met kabelbaan en schansen zelfs officiële wakeboardwedstrijden georganiseerd. Onze zoon voegt zich dapper bij de rij sportievelingen om het ook eens te proberen, maar de kennismaking met het wakeboarden valt vies tegen.

Oslo

Voor ons bezoek aan de hoofdstad kiezen we een camping zo’n 6km van het centrum, zodat we er met de stadsbus rechtstreeks naar de binnenstad kunnen reizen. De camping ligt in het groen, vrijwel aan de voet van de Holmenskollen skischans. Als fervent lezer van de thrillers van Jo Nesbø is het natuurlijk geweldig de crimescene locatie onder deze skischans te kiezen als doel voor het rondje hardlopen van die dag. Ook tijdens onze stadswandeling komen telkens flarden van de thrillerreeks bovendrijven. Zo leuk om een ijsje te eten op de kade die is gebruikt voor de omslag van het boek Headhunters, een schitterend verhaal overigens, dat ook geweldig verfilmd is overigens.

We maken een stadswandeling uit de reisgids. We starten bij het Nobel instituut en het stadhuis, gaan via de oude vesting aan de haven naar de winkelzone, tussen de oude universiteit en het nationale theater door, via het wisselen van de wacht bij het koninklijk paleis naar het hippe nieuwbouweiland rond het museum van de moderne kunsten. Daar genieten we met een ijsje aan het stadstrand. Na het rondje binnenstad nemen we de stadsbus naar het Vikingmuseum. Hier zijn de vondsten en opgravingen uit de regio te bewonderen.

Met de nachtboot werpen we nog een laatste blik op de haven en vertrekken we richting Denemarken, naar Frederikshaven.

Juli 2018